Det är något alldeles speciellt med att sova utomhus. Kryp ner i sovsäcken, rulla över på rygg och blicka upp mot den fantastiska stjärnhimlen. Leta upp några av de välkända stjärnbilderna på himlavalvet, det är inte så ofta man ser dem så tydligt som ute i skogen. Dina ögonlock blir allt tyngre. Du sluter ögonen och låter trädens susande och den öppna eldens behagliga knastrande vagga dig till sömns. Det tar inte många minuter innan du sover djupt. Bara för att någon timma senare vakna av ett envist droppande i ansiktet och en genomblöt sovsäck. Vindskydd, tänker du, jag måste ha ett vindskydd! Hur bygger jag ett sådant?

Viktigt med lutning

Det finns troligen lika många sätt att bygga vindskydd som det finns friluftsmänniskor och överlevnadsexperter. Några som är duktiga på friluftsliv och som kan lära dig att bygga vindskytt är scouterna. scouterna fick tusentals nya medlemmar under 2015, och när du har läst färdigt den här texten kanske du tycker att det är en bra idé att bli medlem det här året, eller nästa år. När man är många som ska sova i ett vindskydd är det lättast att ta med sig linor och några presenningar och spänna upp dessa mellan två eller flera träd. Presenningen ska luta så att eventuellt regnvatten kan rinna av. Ju lägre vindskyddet är desto varmare blir det att sova i.

Tarp är ett smart val

Om du vill packa lätt och inte släpa på presenningar och rep kan ett tarp var en god idé att investera i. Ett tarp ser ut som kvadratiskt litet segel och är tillverkat i vattentät polyesterväv. Förutom att ett tarp är lätt, tar liten plats i din packning och är enkelt att sätta upp, går det även att använda som solskydd. Något som kan vara nog så viktigt när du tar en matpaus i vandringen på kalfjället en varm sommardag. Bygga ett vindskydd är alltså inte så svårt som många tror och det finns många bra alternativ för den som inte vill riskera att bli blöt när man övernattar utomhus.