När man är iväg på läger eller hajk som scout är dagarna vanligtvis fyllda med aktiviteter, och det är viktigt att fylla på med energi genom bra mat. För att man ska må bra med friluftslivet måste man vara varm, torr och mätt. Att laga maten på ett stormkök är ett praktiskt alternativ till att laga mat över öppen eld, och är lätt att ta med sig till en lägerplats, oavsett om det bara är över natten eller för ett mer permanent läger.

Innan ni ger er ut är det viktigt att planera så att ni tar med er tillräckligt många stormkök. Annars tvingas ni att äta i omgångar, eller så får de som lagar mat först äta den när den är kall – och det vill ju ingen. Är ni borta längre än en dag är det också viktigt att ni har tillräckligt med bränsle med er. Det kan också vara trevligt att ha ett basförråd av kryddor med sig. Tänk bara på att försluta förpackningarna väl, för att undvika att det kommer in fukt. Till sist kan det vara bra att komma ihåg att använda snabbmakaroner och snabbris, som har kortare koktid än de vanliga varianterna.

Säkerheten är självklart viktig när man hanterar eld. Om bränslet i stormköket skulle ta slut medan man lagar mat är det mycket viktigt att vänta tills brännaren är helt kall innan man fyller på nytt. Om brännaren fortfarande är varm kan bränslet fatta eld och orsaka skador på de runt omkring stormköket.Att laga mat på stormkök 22

Det går att laga en mängd olika rätter på ett stormkök, allt från klassisk husmanskost till pizza eller sötsaker som muffins och stekta bananer. Särskilt tacksamma är rätter där du kan laga allt i samma gryta, eftersom du bara kan ha en kastrull i taget på stormköket. Exempel på sådana rätter är potatissoppa, bukfylla (kassler, morot, snabbris och curry som kokas) och fisksoppa. En efterrätt som du kan förbereda hemma är så kallade ”krabbelurer”, som består av en smet gjord av ägg, socker, vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och mjölk. Smeten kan du vispa ihop hemma och sedan frakta till lägerplatsen i en petflaska för enkel dosering ner i stormkökets stekpanna.

Om du vill ha mer inspiration till rätter man kan laga på ett stormkök finns det många bra recept på mat som passar som på läger eller hajk på Matklubben.se.