När man talar om scouterna kan man kanske säga skämtsamt att allt de gör är att knyta knopar. Även om det är långt ifrån sanningen, stämmer det att en del av det man lär sig som scout är att knyta de knopar man kan behöva för att klara sig i naturen och till sjöss. Nedan följer några av de viktigaste.

Den kanske mest kända knopen till namn (om ej till utförande) är pålsteken. Pålsteken är den bästa knopen man kan använda om man vill göra fast en ögla, och den används även då man ska kasta en räddningslina om livet på någon. Pålstekens främsta fördel är att den är mycket stark och tål mycket belastning, det vill säga den kan dras åt mycket hårt. Trots det är den lätt att få upp, till skillnad från många andra knopar som kan dras åt så hårt att de blir nästan omöjliga att lösa upp.Bowline_(standard).svg

En knop som kan sägas vara besläktad med pålsteken är skotsteken. Skotsteken ser ut som en pålstek när den är färdig, men slås på ett annat än pålsteken. Det främsta användningsområdet för skotsteken är då man ska skarva två olika rep med varandra, särskilt om de två repen är av olika tjocklek. En annan knop som ofta används för att sammanfoga två rep är råbandsknopen, men skotsteken är mer pålitlig än den förstnämnda.

Slutligen bör varje scout kunna slå ett dubbelt halvslag. Detta är en av de vanligaste knoparna, som används då man vill förtöja något, till exempel runt ett träd. Nackdelen med knopen är att den kan bli mycket svår att få upp om den utsätts för belastning. Ett sätt att undvika det är att linda repet två varv runt trädet, vilket avlastar själva knopen.

Det är dock långt ifrån alla som tycker att det är ett nöje att lära sig att knyta knopar, och scoutlivet är inte heller för alla. Många lockas inte av friluftslivet överhuvudtaget, utan föredrar att sina inne framför datorn med ett datorspel istället.

 

Taggar: , ,